Alla inlägg och poddavsnitt - 4Health.se by Anna Sparre (2024)

Okej, vi har pratat Kost, Träning, Sömn, Tankar & känslor, Jordning, Natur och Ljus. Alla dessa har enorm betydelse för din hälsa. Men glöm inte LUFT! Luften du andas – vilken kvalitet har den? Problemet med luftföroreningar utomhus har uppmärksammats i flera årtionden, men det är luftföroreningar inomhus som orsakar de största problemen.
Ni har dessutom frågat om det här med luftrenare, så jag har researchat området grundligt och även tagit experthjälp.

Alla inlägg och poddavsnitt - 4Health.se by Anna Sparre (1)

Ett utförligt inlägg idag där du kommer att få läsa om följande ämnen: Kuriosa om luft (Visste du att…), Vikten av ren inomhusluft, 10 hälsorisker med dålig luftkvalitet, Effekterna av ren inomhusluft, Vad förorenar vår luft och vilken effekt har de vanligaste ämnena; Värdet av ren luft, Ventilation – osexigt, men så viktigt; Luftrenare – inklusive varför det finns farliga luftrenare på marknaden, och vilken som presterar bäst i tester och studier. Även ordnat rabatt för dig som vill rena din luft. Rabattkod SPARRE som vanligt – se längst ner i inlägget.

VISSTE DU ATT…

  • Vi får i oss motsvarande 2-3 teskedar damm varje dag när vi andas!
  • Vi andas ca 20-25 000 andetag/dygn = 15 kg luft
  • Våra lungor utgör den största ytan på vår kropp (ytan på en lunga är lika stor som en tennisbana.)
  • Syre når varje cell i kroppen via lungorna. Luftföroreningar kan nå varje cell i kroppen genom lungorna: hjärna, hjärta, lever, njurar…
  • 70% av alla privatboenden har undermålig ventilation
  • Det finns så mycket kunskap, studier, rapporter m.m. som alla tydligt säger samma sak, ren luft förbättrar och förlänger livet
  • I Sverige dör mer än 7 000 personer varje år pga dålig luft (troligen många fler)
  • Inomhus utsätts vi för emissioner av kemikalier från möbler, kläder, städkemikalier, tvättmedel m.m. Kemikalier som tas upp av kroppen när vi andas, och genom huden.
  • Förorenad luft ökar risken att få astma och allergier (20-25% av oss lider av allergier eller astma)
  • Forskning har visat att exponering av luftföroreningar är förknippade med utvecklingen av högt blodtryck
  • Förorenad luft innehåller vanligtvis även bakterier och virus som inte är till gagn för din hälsa. När vi utsätts för bakterier och virus i en sådan omfattning att vårt immunförsvar inte hinner med blir vi sjuka.
  • Mindre än 10% av svenskarna vet något om deras inomhusklimat & -luft
  • 9 av 10 hem har ohälsosam luft…
  • Cirka 80 % av våra liv tillbringas inomhus och 60 % tillbringas hemma. Det är därför miljöskyddsorganisationer världen över konstaterar att dålig inomhusluftkvalitet är en av de allvarligaste hälsoriskerna idag.
    • Vi har stort fokus på ventilation i våra skolor och arbetsplatser, men vi tillbringar 10 -14 timmar per dygn i hemmet

REN INOMHUSLUFT KAN ALLTSÅ BL.A. GE

  • Minskat upptag av gifter i kroppen
  • Minskade allergier och astmasymtom
  • Bättre blodtryck
  • Längre livslängd
    Studier visar att ren luft ger längre livslängd.https://blogs.scientificamerican.com/news-blog/clean-air-equals-longer-life-study-2009-01-21/
    En minskning av exponering för luftföroreningar av små partiklar kan ge betydande och mätbar förbättring av förväntad livslängd. En studie undersöktes sambandet mellan minskningen av genomsnittliga PM2.5 luftföroreningar (mer om dessa nedan) och en ökning av medellivslängden. De fann att en minskning av koncentrationen av små partiklar med 10 mikrogram per kubikmeter var förknippad med en uppskattad ökning av medellivslängden på 0,61 år. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19164188/)
  • Förbättrad produktivitet
    Ungefär 20% av kroppens syre används av hjärnan och det är från luften du andas som syret kommer.https://www.scientificamerican.com/article/why-does-the-brain-need-s/
    Bättre luftkvalité innebär att din hjärna får renare luft vilket leder till mer energi, bättre koncentration och skarpare sinne.
  • Bättre sömn
    Det enda vi gör när vi sover är att andas och luften vi andas in har stor betydelse. Sämre luftkvalitet leder till dålig sömn och försämrat immunförsvar.https://www.webmd.com/sleep-disorders/understanding-sleep-problems-basics#1
  • Färre infektioner
  • Förbättrad matsmältning
    En viktig del av vårt matsmältningssystem är vår andningsfunktion. Andningsfunktionen bidrar till att matsmältningsprocessen flyter på smidigt. Ren och frisk luft förbättrar helt enkelt matsmältningen.
  • Förbättrat humör mindre sjukdom
    Ren luft innebär att kroppens organ belastas mindre, något som kommer att påverka ditt humör positivt och hålla dig friskare.

10 VANLIGA HÄLSORISKER MED DÅLIG LUFTKVALITET

  1. Förtidig död: Vetenskap visar att både kortvarig och långsiktig exponering för ohälsosam luft kan förkorta ditt liv och leda till förtidig död. Höga partikelföroreningsnivåer är naturligt kopplade till förtidig död och därmed en minskad förväntad livslängd. Medicinska experter har känt till denna risk i årtionden. Än så länge har vi ingen smog i Sverige, men i storstäder nära oss som exempelvis London och Paris. En liten artikel om smog: https://www.lung.org/blog/deadly-december-smogs
  2. Astmaattacker: Inandning av ozon och partikelföroreningar kan leda till ökade astmaattacker, vilket kan resultera i akuta sjukhusbesök och sjukskrivning vilket leder till missat arbete och skola.
  3. Kardiovaskulära sjukdomar: Luftföroreningar kan öka risken för både hjärtattacker och stroke.
    Långvarig exponering av små partiklar ökar risken för hjärtsjukdomar och stroke. En studie med 66 000 kvinnor över 50 år kom fram till att när koncentrationen av små partiklar i luften ökade med 10 mikrogram per kubikmeter ökade även risken att dö i en hjärtsjukdom med 76%.Enkelt uttryckt, normalt andas vi luft som har 20 – 40 mikrogram per kubikmeter partiklar. En ökning med 10 mikrogram är förhållandevis en liten ökning som sker även vid väderleksförändringar.(https://dec.vermont.gov/sites/dec/files/aqc/compliance/documents/OWBHS7.pdf),
  4. Lungcancer: 2013 fastställde WHO att partikelföroreningar kan orsaka lungcancer. Antaletdödsfall i lungcancerhar under en 30-årsperiod ökat med nästan 500%, och har passerat ventrikelcancer som vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken.https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/diagnoser/lungcancer/vardprogram/epidemiologi/
  5. Utvecklingsskador: Exponering för luftföroreningar kan bromsa och förhindra lungornas utveckling hos växande barn, skada deras hälsa och senare i livet som vuxna begränsa deras lungfunktion
  6. Känslighet för infektioner: Luftföroreningar ökar risken för lunginfektioner, särskilt hos barn.
  7. Förvärrade KOL-symtom: Exponering för luftföroreningar kan göra det ännu svårare för personer med kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) att andas. Allvarliga symtom kan leda till att man blir inlagd på sjukhus och kan leda till dödsfall.
  8. Svullnad och irritation i lungorna: Även människor med friska lungor är mottagliga för irritation och svullnad i lungvägarna. För dom som lever med kroniska lungsjukdomar, såsom astma och KOL, kan dessa effekter vara särskilt skadliga.
  9. Låg födelsevikt vid födsel (spädbarn): En del studier visar att exponering för luftföroreningar kan öka risken för låg födelsevikt vid födsel och spädbarnsdödlighet.
  10. Heshet, hosta och andnöd: Som så många av de andra punkterna i denna lista kan effekterna av att man utsätts för höga nivåer av luftföroreningar under kort eller lång tid leda till detta.

Listan kan göras längre. Exempelvis visar ny forskning kopplingar mellan luften vi andas och mentala hälsoproblem. Även MCS, dvs Multipel kemisk känslighet, Multiple Chemical Sensitivity kan orsakas av miljöfaktorer som inomhusluften.

EXPONERING FÖR LUFTFÖRORENINGAR INOMHUS

Faktorer som kan påverka hälsan negativt i byggnader sträcker sig från kemiska och biologiska föroreningar, temperatur, luftf*cktighet, artificiellt ljus, buller, vibrationer och ventilationen.

Källor till föroreningar inomhus är utomhusluften som kommer in i byggnaden, människokroppen, mänskliga aktiviteter, emissioner (utsläpp) från byggnadsmaterial, inredning och apparater samt användning av konsumentprodukter. Mikrobiell kontaminering är mest relaterat till närvaron av f*ckt. Värme, ventilation och luftkonditioneringssystem kan också fungera som en föroreningskälla, framför allt när dessa system inte kontrolleras löpande och på rätt sätt. Felaktigt underhåll kan leda till utsläpp/spridning av partiklar och biologiska föroreningar i inomhusmiljön.

Nya byggnader och renoverade byggnader har idag krav på tätare konstruktioner för att spara energi. Nackdelen är att luftväxlingen i många av dessa byggnader blir sämre än äldre byggnader.
Luftkvaliteten påverkas också av vilken typ av ventilationssystem som är installerat. Självdrag, frånluftsventilation eller till- och frånluftsventilation är de tre grundläggande typerna av ventilationssystem som används med olika effekt.

De flesta luftföroreningar inomhus påverkar vårt andnings- och kardiovaskulära system, hjärnan och nervsystemet.

Det finns miljontals partiklar som svävar i luften i ett vanligt hem. En bostad på 70 kvadratmeter och 2,40 m takhöjd har i genomsnitt mellan 1,7 miljoner och 6,7 miljoner partiklar som svävar omkring i inomhusluften vid varje givet tillfälle. Inte en enda av dessa partiklar är något som förbättrar hälsan, tvärtom kan partiklarna i luften orsaka alla möjliga hälsoproblem

VAD FÖRORENAR VÅR LUFT OCH VILKEN EFFEKT HAR DE VANLIGASTE ÄMNENA?

Partiklar

Partikelföroreningar klassificeras efter storlek. Mindre partiklar (PM2.5, d.v.s. partiklar 2,5 μm – mikrometer – i storlek och mindre) anses vara farligare än större partiklar (PM10), eftersom de är tillräckligt små för att undvika kroppens andningsförsvarsmekanismer och även kan fastna långt ner i lungvävnaderna. Av den anledningen verkar de mindre partiklar ha den största hälsoskadliga effekten.

Utöver rök och sot från förbränning av fossila bränslen, tobaksrök, genom industriella processer, jordbruk, skogsbränder etc., består partiklar av små aerosolpartiklar som bildas av gasformiga utsläpp av svaveldioxid och VOC (mer om dessa ämnen nedan).

Effekterna av luftföroreningar orsakade av partiklar på människors hälsa varierar från luftvägssjukdomar som hosta, till astmatiska attacker och lungcancer. Omfattningen av effekten av partiklar på luftvägarna beror på toxiciteten och partikelstorleken: ju mindre partikeln är, desto djupare kan den penetrera lungorna. Långvarig exponering av de minsta partiklarna kan därför leda till ischemisk hjärtsjukdom, följt av stroke, diabetes mellitus, kronisk obstruktiv lungsjukdom, lungcancer och astma. Majoriteten av de hänförliga dödsfallen är kopplade till ischemisk hjärtsjukdom (kranskärlsjukdomar) och cancer, medan sjukdomar som diabetes och astma är mer förknippade med långsiktiga effekter på luftkvaliteten i det dagliga livet.

Nanopartiklar (diameter mindre än 0,1 μm) kan penetrera lungalveolerna där de bryts ner mycket långsamt eller till och med blir kvar och då kan resultera i silikos (stendammlunga).

Europeiska Miljöbyrån (EU-organ) sammanfattar följande (i artikel från 2023):

  • 253000 människors liv i Europa hade kunnat räddats om partikelmängden i Europa hade följt WHO’s rekommendationer.
    • De tre viktigaste ämnena relaterat till dessa dödsfall är partiklar, kvävedioxid och ozon
    • Med partiklar menas partiklar med storlekar upp till 2,5µm (2,5µm = 0,00025 cm eller 0,0000025 meter)
      En liten video om partiklar och storlekar för den som vill veta mer:https://www.youtube.com/watch?v=WcPS4-Webi4

https://www.eea.europa.eu/en/newsroom/news/health-impacts-from-air-pollution/

Alla inlägg och poddavsnitt - 4Health.se by Anna Sparre (2)

Det krävs bara en liten ökning av nivåerna av luftburna partiklar inomhus för att resultera i en enorm ökning av hälsoriskerna.

Många vetenskapliga studier har kopplat partiklar till en rad betydande hälsoproblem såsom:

  • irritation i näsa och svalg
  • luftvägssymtom såsom hosta och tung- eller svår andning
  • förvärrad astma
  • nedsatt lungfunktion
  • lungskador
  • bronkit
  • hjärtsjukdomar / hjärtproblem
  • tidig död

Allergener

Allergener som pollen, husdammskvalster och mögel i inomhusmiljöer med hög luftf*cktighet kan orsaka allergisk astma (reversibel förträngning av de nedre luftvägarna), allergisk rinokonjunktivit hos barn och unga vuxna och återkommande anfall av lunginflammation eller mildare anfall av andfåddhet.

Asbest

Asbest och andra mineralfibrer kan vara en orsak till en ökad förekomst av lungcancer. Akut exponering för asbest och glasfibrer kan orsaka allvarlig hudirritation.

Kolmonoxid (CO)

Kolmonoxid kommer från förbränning av bensin, naturgas, kol, olja etc. Att andas CO minskar förmågan för blodet att transportera syre till kroppens celler och vävnader. Det kan vara särskilt farligt för personer som har hjärt- eller cirkulationsproblem (blodkärl) och personer som har en skadad lunga eller luftvägar.

Formaldehyd (CH2O)

De mest akuta effekterna av formaldehyd är lukt och irritation av ögon, näsa och svalg. Tårar, nysningar, hosta, illamående och dyspné är exempel på symptom. Formaldehyd är också ett välkänt cancerframkallande ämne.

Mikroorganismer

Inandning av smittsamma mikroorganismer från människor och djur är en primär orsak för smitta för de flesta akuta luftvägsinfektioner människan drabbas av. Inomhusmiljöer med sämre ventilation och luftväxling har en större risk för ökade koncentrationerna av mikroorganismer. Mer om f*ckt- och mögel hittar du i podcastavsnitt 322, 344 och 345 (https://4health.se/344-lisa-billo-frisk-fran-mogel)

Flyktiga organiska föreningar (VOC)

VOC frigörs från bränsle (bensin, olja, kol, naturgas, etc.), lösningsmedel, färger, lim och andra produkter som används på jobbet eller hemma. Bilar är också en stor källa till VOC. VOC inkluderar kemikalier såsom bensen, toluen, metylenklorid och metylkloroform. Hälsoeffekter från VOC varierar från sensorisk irritation till beteendemässiga, neurotoxiska, hepatoxiska och genotoxiska symptom. Långtidsexponering misstänks orsaka skador på lever och andra delar av kroppen. Exponering av olika VOC-ämnen kan vara en orsak till Sjuka Hus Symtom (SBS-Sick Building Syndrome).

Kväveoxider (NOX)

Kväveoxider är smogbildande kemikalier, skapade av förbränning från bensin, naturgas, kol, olja etc. Bilar är en stor källa till NO2. Hälsoeffekter inkluderar lungskador och sjukdomar i andningsorganen.

Ozon (O3)

Ozon bildas genom den kemiska reaktionen av solljus och luft som innehåller olika luftföroreningar såsom VOC och NOx.

Ozonkällor inomhus är exempelvis kontorsutrustning såsom skrivare- och kopiatorer samt ozongeneratorer. De flesta luftrenare med jonisering och UV-ljus producerar också ozon.

Hälsoeffekterna inkluderar: andningsproblem, nedsatt lungfunktion, astma, ögonirritation, täppt näsa, minskat motstånd mot förkylningar och andra infektioner. Långvarig exponering för ozon har visat sig öka risken för dödsfall i luftvägssjukdomar. En studie från 2009 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19279340/) av 450 000 människor i USA visade ett betydande samband mellan ozonnivåer och luftvägssjukdomar under en 18-årig uppföljningsperiod. Studien visade att människor som bor i städer med höga ozonnivåer som Houston eller Los Angeles hade över 30% ökad risk att dö av en lungsjukdom.

Ozonrenare är alltså inte att rekommendera… Mer om det snart.

Svaveldioxid (SO2)

Svaveldioxid skapas vid förbränning av kol och olja, och andra industriella processer. SO2 kan också orsaka andningsproblem och bestående skador på lungorna.

Tobaksrök

Rök innehåller en mängd olika hälsoskadliga föroreningar, inklusive partiklar, kolmonoxid, dikväveoxider, svaveloxider (främst från kol), formaldehyd och många cancerframkallande ämnen (kemiska ämnen som är kända för att öka risken för cancer) såsom bensen. Aktiv- och passiv inandning av tobaksrök kan leda till en minskning av lungfunktion och ökad förekomst av luftvägsinfektioner, till ökad förekomst av lungcancer och förtidig död. Exponering av tobaksrök i barndomen ökar risken för akuta nedre luftvägsinfektioner, särskilt lunginflammation. Globalt representerar akut nedre luftvägsinfektioner den enskilt största dödsorsaken hos barn under fem år och står för minst två miljoner dödsfall årligen i denna åldersgrupp.

VÄRDET AV REN LUFT

När vi blir sjuka är vi vanligtvis villiga att betala för behandlingar, tillskott och mediciner för ett snabbt tillfrisknande. Och sjukskrivningar är kostsamma för alla parter. Ren luft förhindrar inte alla sjukdomar, men att andas in ren luft hjälper oss att behålla en god hälsa och ett längre liv, förhindra och lindra symtom på luftvägssjukdomar och allergier, förbättra återhämtning, minska smitta mm. För att inte nämna allt på listorna i början av inlägget. En luftrenare är en väl värd investering. Men inte alla luftrenare gör dig friskare… Snarare väldigt få verkar det som. Mer om detta snart.

Att förebygga är bättre än att bota är ett välkänt ordspråk. Men när det kommer till luftburna luftföroreningar inomhus, prioriteras förebyggande åtgärder sällan. Försummelsen av att förstå vikten av luftkvaliteten kan troligen tillskrivas det faktum att förorenad luft inte ser annorlunda ut än ren luft. Och att man tror att det är för svårt eller dyrt att förbättra inomhusluftens kvalitet.

Medvetenheten om vikten av ren luft har dock ökat de senaste åren – främst på grund av pandemin och ökad förekomst av skogsbränder.

VENTILATION – OSEXIGT, MEN SÅ VIKTIGT

Vårt boende har förändrats kraftigt genom åren. Våra bostäder blir allt tätare och eftersom få av oss tänkt på att i motsvarande grad förbättra ventilationen, står luften inomhus stilla. Det är inte många svenska bostäder som når upp till myndigheternas krav på 0,5 luftomsättningar per timme.

Det ska naturligtvis inte vara farligt att vistas i sitt eget hem. Men världens största forskningsprojekt om inomhusluft, den så kallade Värmlandsstudien, visar att det ofta är det…

Svenska forskare har genom åren undersökt hur luftomsättningen i svenska hem ser ut. Luftomsättningen i bostäder 1948 var i genomsnitt 1,2 per timme. 1968 hade den sjunkit till 0,8. 1991 till 0,4 per timme…

Vi har alltså under lång period minskat luftomsättningen i våra bostäder – samtidigt som antalet fall av astma och allergi mm ökat kraftigt. Värmlandsstudien visar att det finns ett klart samband mellan låg luftomsättning i bostaden, och astma och allergi hos barn.

Mer här: https://www.svenskventilation.se/ventilation/halsa/

LUFTRENARE

Som sagt, inte alla luftrenare gör dig friskare. Tyvärr används tvivelaktiga luftreningstekniker av många tillverkare, och det finns dessutom en hel del vilseledande uttalanden från dessa. Det är svårt för gemene man att bedöma om en luftrenare verkligen är effektiv – eller till och med skadlig för hälsan.

Luftreningsbranschen är inte reglerad, vilket gör att det inte finns några standardiserade tester som enluftrenaremåste klara innan påståenden om effektivitet och lämplighet kan göras. Detta har gjort att det finns många mycket billiga och ineffektiva ”luftrenare”.

Skadliga luftreningstekniker

Många luftrenare som erbjuds på marknaden använder till och med luftreningstekniker som kan vara skadliga. En rapport från California Air Resources Board (CARB) publicerad i september 2023, belyste de potentiella farorna med sådana luftrenare. Enligt CARB finns det många typer av elektroniska luftreningstekniker som involverar utsläpp av ämnen, såsom UV-strålning eller joner, som sedan kan interagera med kemikalier och partiklar som redan finns i inomhusluften för att producera skadliga ämnen. Dessa tvivelaktiga “luftreningstekniker” inkluderar ozongenerering, jonisering, elektrostatisk teknik och ultraviolett strålning. Forskarna fann att ozon, formaldehyd och nanopartiklar i stor utsträckning släpptes ut från luftrenare i flera studier.

Användningen av potentiellt skadliga tekniker i offentliga utrymmen, inklusive skolor, har ökat på grund av bristande reglering, vilket innebär att fler och fler människor utsätts.

Rapporten: https://ww2.arb.ca.gov/sites/default/files/2023-09/CARB%2022RD003%20White%20Paper%20Sept%2020%202023.pdf
CARB-projektsammanfattningen:https://ww2.arb.ca.gov/sites/default/files/2023-09/22RD003%20Project%20Rundown.pdf.

I ljuset av detta bör man vara mycket kritisk när man gör sitt val av luftrenare, och hålla sig långt borta från jonisatorer, ozongeneratorer, plasmaklusterteknik och rumsluftrenare som använder UV-strålningsteknik. De är inte bara ineffektiva vid rengöring av omgivande luft, utan kan till och med utgöra en allvarlig risk för din hälsa.

Ozonrenare

Internet kryllar av annonser för ozonrenare, med märken som även lyckats bjuda upp kändisar till dans. Dessa ”luftrenare” kan vara direkt hälsofarliga. I själva verket bildas mycket farliga ämnen. Läs mer via dessa länkar:
https://www.elsakerhetsverket.se/om-oss/press/nyheter/okande-oro-for-elprodukter-med-ozon/
https://sverigesradio.se/artikel/teknikern-ozonluftrenare-kan-skapa-farligare-partiklar
https://sverigesradio.se/artikel/luftrenare-slapper-ut-skadliga-mangder-ozon-kan-skada-lungor

IQAir

Alla inlägg och poddavsnitt - 4Health.se by Anna Sparre (3)

IQAir är den tillverkare som har hållit på längst (60 år med tillverkning i Schweiz) och som har starkast belägg för sin effektivitet. Dessvärre är det även den dyraste, och det är här många tappar bort sig när man tycker att prislappen är för hög. Mig veterligen överträffas deras luftreningsprodukter inte av någon i effektivitet och kvalité. De har både vunnit priser och har vetenskapliga studier på sina produkter.

Många av IQAirs produkter har utvecklats för professionella tillämpningar, inklusive kritiska sjukhusisoleringsrum, industriella renrum och forskningslaboratorier. Vetenskapligt bevisad filtreringsprestanda och långsiktig effektivitet i verkliga miljöer är IQAirs högsta prioritet. De vägrar att använda någon tvivelaktig luftreningsteknik och har därmed blivit en av de mycket få tillverkare i världen som bara erbjuder luftrenare som arbetar med mekanisk (naturlig) filtreringsteknik.

IQAirs lösningar finns på fler sjukhus, laboratorier, forskningsanläggningar, skolor och ambassader i världens mest förorenade städer än något annan tillverkare av luftrenare.

En oberoende studie vid Singapore General Hospital, publicerad i American Journal of Infection Control, visade t.ex. att IQAirs HyperHEPA luftrenare minskade förekomsten av mögelsvampinfektioner med aspergillos med 50% (Aspergillos orsakas av Aspergillus mögelsvampar). Forskningsstudien drog slu*tsatsen att användning av IQAirs luftrenare var en mycket kostnadseffektiv förebyggande strategi med tanke på kraftigt minskade infektioner och efterföljande kostnadsbesparingar.

Man ställer in den i en hastighet som motsvarar att luften omsätts 2 ggr per timme (med tanke på vad jag skrev ovan om ventilation och luftomsättning). Så ju större rum, desto högre hastighet.

Varför jag väljer IQAir:

  • I den IQAir jag skaffat, IQAir HealthPro kombineras tre olika effektiva filter – Förfilter, Kolfilter och Hepa-filter.
  • IQAirs HyperHEPA-filtreringsteknologi är testad och certifierad av oberoende tredjepartslaboratorium.
  • I testerna filtreras effektivt skadliga nanopartiklar ner till 0,003 mikrometer i storlek. Detta är 100 gånger mindre partiklar än vad som uppnås med konventionell luftfiltreringsteknik, och 10 gånger mindre än ett virus.
  • Till skillnad från andra luftrenare är IQAirs luftrenare konstruerad för att säkerställa att all luft enbart åker/strömmar helt genom filtren och inte runt filtret.
  • Varje luftrenare testas dessutom individuellt på fabriken för att säkerställa ovan punkter.
  • IQAir använder enbart säker, beprövad, mekanisk filtreringsteknik. Dvs, ingen teknik som skapar farliga joner, ozon eller UV-strålning.
  • Filtren räcker väldigt länge. Till HealthPro-serien sker byte av HEPA-filter efter 36 till 48 månader om man har den på hastighet 3 av 6, 12 timmar per dygn. Oftast kör man på ännu lägre hastighet med god effektivitet. (Kolfiltret och förfiltret byts något oftare än HEPA-filtret, men är också billigare)
  • Strömförbrukningen för den är inte mer än 20-36 watt på de hastigheter man vanligen kör
  • Partikelfiltereffektiviteten försämras inte hos IQAir om man skulle glömma bort att byta filter. Om man inte byter filter i andra märken på luftrenare så kommer luften och partiklarna att leta sig fram i konstruktionen och därmed inte åka genom ett filter och fångas upp och så kommer filtret till slu*t gå sönder och därigenom släppa igenom fler och fler partiklar. Hos IQAir bör man också byta filter med tiden, men skulle man gå över tiden kommer uppfångningsförmågan inte att försämras. Däremot kommer fläktmotorn i luftrenaren få ännu mer motstånd av filtren vilket kommer resultera i att luftomsättningshastigheten går ner. Dvs det krävs en högre hastighet på renare för att få samma resultat.
  • Mycket enkel att använda, bara att plugga in kontakten.
  • Tio års garanti.
  • Om IQAir skulle slu*ta tillverka någon modell garanteras att det skall finnas filter att köpa i minst 15 år till.
  • IQAirs luftrenare är certifierade och bevisade att filtrera mer, hålla längre och prestera mer än andra luftrenare på marknaden. IQAir presterar bäst i alla oberoende tester

Och – jag har därför ordnat rabatt på den 🙂
Rabattkod SPARRE ger 10% rabatt om du beställer på spirare.se.
Vid frågor om luftrenaren kan man kontakta ronnie@spirare.seeller 08-223390.

Den här videon är lite spännande. Såklart en marknadsföringsgrej, men kul ändå att VD för IQAir utsätter sig för detta för att bevisa effektiviteten😅

FLER INLÄGG OM LUFT

https://4health.se/?s=luft

Alla inlägg och poddavsnitt - 4Health.se by Anna Sparre (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 5259

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.